UTOPIES EN L'ESPAI




  utopia 

(Del gr. οὐ, no, i τόπος, lloc: lloc que no existeix). 
1. f. Pla, projecte, doctrina o sistema optimista que apareix com a irrealitzable en el moment de 
la seva formulació. 


Es va fent necessari que us presente a Yona. Yona Friedman. Perquè hi ha pocs arquitectes que reivindiquen el dret a la pròpia utopia de manera tan insistent i tan savia com ho va fer ell. Perquè malgrat que "utopia" va nàixer com una idea d'un somni impossible ara no és més que una veritat prematura. 

De vegades em pregunte què va fer que l'arquitectura de Yona mai arribés a ser construida. O tal volta ell entenia l'arquitectura no com simplement l'art de construir si no el de manipular un espai determinat? Sí, pot ser és això. La seua és una arquitectura en construcció permanent, oberta, adaptable, reconfigurable, indeterminada i indeterminant, en la que allò que importa és el procés i no el producte final. La seua és una arquitectura elàstica, xiclet, sense formes geomètriques definides i personalitzable.

La principal materialització del concepte d'arquitectura mòbil de Friedman seria la ciutat espacial ( ville spatiale). Tracta d'estructures flotants que permetrien multiplicar la superficie habitable a ciutats creant varios nivells urbans independents entre sí però connectats per una serie de grans pilars a l'interior dels quals hi haurien ascensors, escales... D'aquesta manera es mantindrien més les zones verdes de la ciutat i la vida urbana deixaria d'estar sobre terra per passar a a estar 'surant'.

Friedman, a la vegada, era dels que pensaven que tot coneixement humà, per complexe que siga, es pot explicar en un llenguatge comprensible. Aquest impuls didàctic i democratitzador el portaria a adapatar el seu llibre Pour une architecture scientifique en el que tradueix al còmic temes bàsics relacionats amb l'arquitectura i l'urbanística i recalca que el coneixement arquitectonic no pot ser propietat exclusiva de professionals i especialistes que a l'hora de dissenyar un edifici moltes vegades anteposen les seues preferències a les dels futurs usuaris. 





Popular Posts